Close

Hvad er godt design?

Jeg har lige været til eksamen i en designopgave, hvilket fik mig til at tænke over, hvad er godt design, og hvordan vurderer man egentlig om noget er godt design. Kan man overhovedet besvare spørgsmålet uden at starte sætningen med “Jeg synes…”?

Der findes ingen rigtige svar, når det kommer til design, så hvad kan vi måle det på? Er det når flertallet synes, at det ser pænt ud, eller når én med mere erfaring end en selv synes, at det er godt? Kan samfundet påvirke hvad vi synes? Hvad er det f.eks. lige der gør, at vi lige pludselig alle sammen synes, at Kähler vasen er så flot, at vi bare må eje den? Og hænger designet nødvendigvis sammen med funktionalitet? I mange tilfælde bliver ting designet, uden overhovedet at fungere. F.eks. en flot kaffekande, der ikke kan holde kaffen varm og som konsekvent løber, hver gang man har hældt en kop op, er det godt design?

For mig er godt design noget, der bygger på en god ide. Jeg kan godt lide at lede efter symbolik i logoer, og få “aha-oplevelsen”, ved at opdage ideen. F.eks. Dette logo af Lubalin.

mother

Som mange andre har jeg også tendens til at falde for ting, der er grafiske lækre, og synes at det er rigtig godt design. Det er det på sin vis også, men for mig bliver det først rigtig godt design, hvis designet så også passer til indholdet. Når det visuelle fanger, men kommunikationen halter, så svarer til at møde en rigtig lækker fyr, med absolut intet mellem ørerne.

Vi bruger design til at vise hvem vi er, og til skille os ud fra de andre, men også til at passe ind, hvilket også tyder på, at design handler om, hvad vi selv synes eller hvad andre synes.  Det er faktisk rigtig interessant, når man begynder at tænke over det…

Hvad synes du er godt design?

Jeg_Synes

One comment on “Hvad er godt design?

  1. Kirsten says:

    Du har ret i, det meget hurtigt går hen og bliver “synsning” og personlig smag. Men det er nok ikke tilfældigt, når noget design går hen og bliver klassikere og populære. At noget design henvender sig til en bred skare viser blot, at der er noget hold i det. Det er i hvert fald, hvad jeg synes ;)

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HOVEDERNE PÅ BLOGGEN

Velkommen til idworkernes kreative åndehul, hvor vi viser, hvad der undrer og inspirerer os.

Her er det resultatorienterede afløst af forundring, frihjul og flæskeroulade. Hvis du vil se vores designløsninger, må du besøge idworks.dk – her på bloggen kan du lære hovederne bag løsningerne lidt bedre at kende.