Close

Apropos OL


Inspireret af det igangværende vinter OL i Sotji handler dette indlæg om mit favorit OL-design. Til hvert OL og vinter OL laves der et nyt design til at identificere det specifikke OL. Tyske Olt Aicher stod for designet til OL i München i 1972. Lige netop dét års design har skrevet sig ind i historiebøgerne for grafisk design. Det var nemlig der grundlaget for de piktogrammer, vi kender og bruger i dag, blev skabt.
Piktogrammer er illustrationer, der bruges som informationsgrafik. De fx fortælle dig, om det er herre- eller dametoilettet, du er på vej ind på. Piktogrammer bruges i dag alle vegne; i trafikken, i lufthavnen, på banegården osv. Det særlige ved piktogrammer er deres simple formsprog og det faktum, at de kan kommunikere et budskab uden brug af ord, og derfor kan afkodes uanset sprog.
Aicher skabte et flot og letafkodeligt sæt piktogrammer, som aldrig var set før i en så simpel og gennemført stil. Aicher skar helt ind til benet i sit design, faktisk så meget at det ved første øjekast, kan se underdesignet ud. Dette satte nye standarder for informationsgrafik.

 


Ovenfor ses det stramme grid, som piktogrammerne er tegnet over. At piktogrammerne alle er tegnet over samme, faste grid sikrer en ensartethed, der får dem til at stå stærkt sammen som en serie.

Cyklen er et godt eksempel på den simpelhed, som kendetegner Aichers piktogrammer, for ingen er i tvivl om, at det forestiller en cykel, men samtidig kan det forestille alle typer cykler uanset mode, tid og historie, fordi illustrationen netop er tilpas simpel. Dette er den væsenligste grund til den lange levetid, Aichers design har fået.

 


Udover at designe piktogrammer for alle sportsaktiviteterne til OL i ’72 designede Aicher også et sæt piktogrammer til skiltning. Heriblandt er toiletikonet, som vi stadig bruger i præcis samme form i dag.

 


For mig som grafisk designer og art director er Aichers arbejde til stor inspiration. Den lethed han har formået at skabe er imponerende. Ikke nok med hans design kommunikerer knivskarpt, så ser det også flot ud. Jeg synes, det er ret aktuelt at kigge på hans arbejde i dag, da det er moderne indenfor grafisk design at anvende det simple og grafisk flade formsprog, som piktogrammer er. Det er bestemt ikke alle kreative, som er lykkedes med at lave noget, som er banebrydende, når det bliver skabt, og som er topmoderne 42 år senere. Kudos til hr. Aicher herfra!

 

2 comments on “Apropos OL

  1. Torben L says:

    Spændende indlæg – fortsæt den gode stil, så skal I nok få en super fed blog!

  2. Gitte says:

    Interessant indlæg. Tak for delingen!

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HOVEDERNE PÅ BLOGGEN

Velkommen til idworkernes kreative åndehul, hvor vi viser, hvad der undrer og inspirerer os.

Her er det resultatorienterede afløst af forundring, frihjul og flæskeroulade. Hvis du vil se vores designløsninger, må du besøge idworks.dk – her på bloggen kan du lære hovederne bag løsningerne lidt bedre at kende.